Ciasto szpinakowe z granatem

4.5 (156 ocen)

Ciekawe połączenie smakowe i kolorystyczne. Goście na pewno będą zaskoczeni tym, że w cieście jest szpinak.

Składniki:


  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    6 jajek
    2łyżki cukru waniliowego
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1i3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 szklanki oleju
    1 l kremówki
    250 g mascarpone
    5-6 łyżek cukru pudru
    owoc granatu
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szpinakowe z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Całość ubić na sztywno i wlewać małym strumieniem resztę oleju cały czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować