Ciasto po rosyjsku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwe, tanie...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - margaryna: 125 gramów
    - jajka od kury: 4 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - kakao: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - polewa: czekolada: 1 sztuka
    - margaryna: 2 łyżki
    - mleko: 2 łyżki

Ciasto po rosyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczoną i schłodzoną margarynę ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę, wbijamy po jednym jaju, kakao, wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy na gładką masę. Blaszkę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto. Wkładamy gorącego piekarnika w temperaturze 180 C na około 50 minut. W małym garnuszku wkładamy składniki na polewę i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Gdy ciasto ostudzimy rozprowadzamy na wierzchu ciasta gorącą polewę, po czym odstawiamy do schłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy