Ciasto potrójnie kremowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 – 40 minut.
2.Krem I: jajka ubić z cukrem na parze. Dodać kakao i rozpuszczoną czekoladę. Wystudzić ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną.
3.Krem II: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
4.Krem III: galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody. Serek wymieszać z zimną ale jeszcze płynną galaretką.
5.Przełożenie: biszkopt-krem I- biszkopty- krem II – pokrojone brzoskwinie – krem III – starta czekolada
Porady
Biszkopty ze środka możemy pominąć.
Do serka można dodać inny smak galaretki.
Komentarze