Ciasto pod kokosową czapą

0 (0 ocen)

Pyszne, czekoladowo-kokosowe :)

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szkl cukru pudru
    2 jajka
    250g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    6 łyżek mleka

    Masa:
    1 kokos
    200ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny

    Polewa:
    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto pod kokosową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Następnie dodawać na przemian po trochę mleka i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć do tortownicy (18cm) wysmarowanej masłem. Piec ok 25 minut, (do tzw suchego patyczka) w temp. 170 stopni. Ostudzić.
  • kokos 2. Masa: Kokos rozbić, wyciąć miąższ (U mnie wyszło 120g) dodać ok 1/4 szkl wody i zmiksować w blenderze na papkę. Śmietankę ubić, żelatynę wymieszać z niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Wszystko wymieszać i wstawić na chwilkę do lodówki aż zacznie tężeć. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto. Polać rozpuszczoną czekoladą robiąc esy-floresy. Schłodzić godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Masa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować