Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami

5 (191 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Przepis dostałam... sama nie pamiętam nawet od kogo. Ciasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody
    Krem cytrynowy:
    3 cytryny
    1,5 szklanki wody
    2 budynie waniliowe
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 kostka masła
    Cytrynowa pianka:
    400 ml śmietanki kremówki 30%
    1 galaretka cytrynowa
    3 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    150 g herbatników
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35cm i piec w 180 stopniach ok. 20-25 min. Ostudzić.
  • 2. Krem cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryn. Do soku wlać wodę. Odlać ok. pół szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozprowadzić budynie i wymieszać. Gdy masa się zagotuje i cukier rozpuści, wlać mieszankę budyniową. Mieszać do powstania gęstego budyniu (w zasadzie bliżej mu będzie do kiślu). Ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puch, dodawać stopniowo wystudzony budyń i dokładnie razem zmiksować.
  • 3. Cytrynowa pianka: Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzoną galaretkę wlać do śmietanki i dokładnie połączyć. Do masy wsypać brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
  • 4. Na biszkopt wyłożyć krem cytrynowy. Na kremie poukładać herbatniki a na nie wyłożyć piankę cytrynową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)

Porady

Polecam zastosować technikę rzucania biszkoptem zaraz po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować