Prażone wiórki kokosowe, to czysta przyjemność dla naszych zmysłów. Ciasto nie zawiera jajek, jest proste w przygotowaniu i staje się z dnia na dzień smaczniejsze ;)
Ciasto podwójnie kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Wlewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez 35 minut w temp. 160C, do momentu aż się przyrumieni.
2.Gdy wystygnie przekrajamy na pół. Biszkopt jest dość cienki, dlatego uważajmy, aby go nie połamać.
3.Przygotowanie masy:
Olej i cukier umieszczamy na patelni. Wsypujemy wiórka kokosowe i prażymy je przez 8 – 10 minut, często mieszając, aby równomiernie się przyrumieniły. Patelnię zdejmujemy z gazu i odstawiamy.
4.Mąkę pszenną łączymy z budyniem i połową szklanki mleka. Do pozostałej części mleka wsypujemy większą część uprażonych wiórek (ok. ¾ całości) i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy mleko zacznie się gotować wlewamy budyń i intensywnie mieszamy.
5.Dodajemy pozostałe składniki i nieustannie mieszając doprowadzamy go do zagotowania.
6.Gorącą masę wylewamy na biszkopt, pozostawiając 3-4 łyżki masy na dekorację.
7.Na wyłożoną masę kładziemy drugą część biszkoptu, na którym rozsmarowujemy resztę masy. Równomiernie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Komentarze