Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubią wilgotne ciasta. Spróbujcie. Przepis: Jerzy Knappe, fotografia: Mariusz Robak
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
- pomarańcze (gotowane w całości przez dwie godziny): 2 sztuki
- jajka: 6 sztuk
- cukier puder: 250 gramów
- olejek pomarańczowy: 1 łyżeczka
- migdały (zmielone): 300 gramów
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 160–180 stopni. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia.
2.Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu rozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu.
Komentarze