Ciasto pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubią wilgotne ciasta. Spróbujcie. Przepis: Jerzy Knappe, fotografia: Mariusz Robak

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - pomarańcze (gotowane w całości przez dwie godziny): 2 sztuki
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier puder: 250 gramów
    - olejek pomarańczowy: 1 łyżeczka
    - migdały (zmielone): 300 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 160–180 stopni. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • 2. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu rozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy