Ciasto pomarańczowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wiosenne słodkości dla wszystkich łasuchów:)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej ,
    1,5 szklanki cukru,
    kostka masła,
    2 żółtka,
    2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18 %
    1 szklanka żurawiny
    aromat migdałowy
    4 pomarańcze
    3 łyżki mąki ziemniaczanej


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pomarańczowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy w drobne kawałki. Dodajemy żółtka,śmietanę, szklankę cukru i przesianą mąkę tortową. Zagniatamy i odkładamy na 1,5 h do lodówki.
    Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy ok 25 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni .
  • 2. Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce( bez białej gorzkiej części).
    Owoce kroimy na kawałki i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pół szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia. 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w połowie szklanki wody i dodajemy do gotującego musu.
  • 3. Żurawinę okrapiamy aromatem migdałowym i układamy na wystudzonym cieście .
    Gotowy mus pomarańczowy rozkładamy na całość .
    Pozostawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto.
  • 4. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować