Ciasto „Pomarańczowiec z truskawkami”

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wspólny duet truskawek i pomarańczy jest ciekawą kompozycją kulinarną. Na wspaniały, niezapomniany smak.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki biszkoptu:

    4 jajka

    6 łyżek mąki

    5 łyżek cukru

    Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki masy budyniowej:

    1,5 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem

    2 szklanki mleka

    Kilka kropel aromatu arakowego lub innego ulubionego

    Składniki masy śmietankowej:

    1,5 szklanki mleka

    2 opakowania bitej śmietany w proszku

    3 łyżeczki żelatyny

    Ponadto:

    1,5 opakowania galaretki truskawkowej

    Około 30 dag truskawek

    1-2 słodkie pomarańcze

Ciasto „pomarańczowiec z truskawkami” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka i zmiksuj dokładnie. Potem wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Piez w formie 24 na 36 cm, przez około 20 minut w temp. 160 stopni.
  • 2. 1,5 szklanki mleka zagotuj. Resztę rozmieszaj z proszkiem budyniowym, aromatem i wlej do gotującego się mleka. Gorący budyń wyłóż na biszkopt i odstaw do przestudzenia.

    Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątkach. Truskawki obierz z szypułek, potnij w cienkie paski i wyłóż na masę budyniową. Zalej tężejącą galaretką i odstaw do lodówki aby w pełni stężała.

    Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Bitą śmietanę w proszku zmiksuj z mlekiem i dodaj tężejącą żelatynę. Masę wyłóż na galaretkę z truskawkami. Na wierzch wyłóż kawałki pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy