Ciasto porzeczkowa fantazja z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto które zachwyca porzeczkowym aromatem, jest wilgotne niczym tort, pyszna masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka nad „i” Godne polecenia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto porzeczkowe:
    6 jaj
    ¾ szklanki cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki kakao
    1 szklanka mleka
    5 łyżek oleju roślinnego
    1płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

    Poncz:
    ¾ szklanki wody
    1 łyżka rumu
    1 łyżka cukru pudru

    Warstwa biała:
    30 dag serka homogenizowanego waniliowego
    20 dag mleka w proszku
    13 dag masła
    50 g startej gorzkiej czekolady
    2 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki żelatyny

    Warstwa ciemna;
    1 i ¼ kostki masła
    2 żółtka
    6 łyżek mleka
    2 łyżki kakao
    ¾ szklanki cukru
    1 galaretka z czarnej porzeczki
    50 ml rumu
    7 dag mielonych orzechów włoskich

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto porzeczkowa fantazja z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0luor2l 1. Ciasto:
    Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy dżem porzeczkowy, delikatnie mieszamy całość rózgą od miksera lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne.
  • image-0t8lo9i 2. Wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka.
    Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty.
  • image-15e0k5k 3. Warstwa biała:
    Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany.
    Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce serka i utarte jajka, stopniowo wsypujemy mleko w proszku,oraz startą czekoladę miksując delikatnie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody płynną żelatynę.

    Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Nasączamy pierwszy płat ciasta, wykładamy masę z mlekiem.
    Przykrywamy drugą warstwą ciasta, nasączamy znów ponczem.
  • image-08qbfa7 4. Warstwa ciemna:
    Mleko, cukier oraz kakao i ¼ część masła zagotowujemy w rondelku mieszając aż masa się połaczy. Studzimy.

    Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, studzimy .
  • image-1r1swbc 5. Miękkie masło ucieramy na puch,
    dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną ale już tężejącą galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy orzechami.
    Chłodzimy w lodówce.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Orzechy Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Porzeczkowa fantazja

To może cię zainteresować