Ciasto które zachwyca porzeczkowym aromatem, jest wilgotne niczym tort, pyszna masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka nad „i” Godne polecenia.
Ciasto porzeczkowa fantazja z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy dżem porzeczkowy, delikatnie mieszamy całość rózgą od miksera lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne.
2.Wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka.
Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty.
3.Warstwa biała:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodając po łyżce serka i utarte jajka, stopniowo wsypujemy mleko w proszku,oraz startą czekoladę miksując delikatnie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody płynną żelatynę.
Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Nasączamy pierwszy płat ciasta, wykładamy masę z mlekiem.
Przykrywamy drugą warstwą ciasta, nasączamy znów ponczem.
4.Warstwa ciemna:
Mleko, cukier oraz kakao i ¼ część masła zagotowujemy w rondelku mieszając aż masa się połaczy. Studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, studzimy .
5.Miękkie masło ucieramy na puch,
dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną ale już tężejącą galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy orzechami.
Chłodzimy w lodówce.
Komentarze