Ciasto porzeczkowe bez pieczenia na markizach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pracochłonne ciasto bez pieczenia, ale super smaczne. Z dużą ilością witaminy C, lekko kwaskowe i bardzo kolorowe. Idealne do kawy i herbatki. Pałaszują go dzieci i dorośli.

  • 60 min

Składniki:

  • Forma: tortownica o śr. 26 cm
    Składniki:
    1 kg czarnej porzeczki(u mnie owoce mrożone)
    2 galaretki porzeczkowe
    1 galaretka cytrynowa
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 szklanka cukru
    2 opakowania ciastek kakaowych–markizy(2x 250 g)
    1 łyżka dżemu porzeczkowego
    1 łyżka wiórek kokosowych
    1 łyżeczka żelatyny
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto porzeczkowe bez pieczenia na markizach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: porzeczki(2 łyżki owoców zostawić do dekoracji) zagotować i gotować do rozgotowania owoców, następnie przetrzeć przez gęste sito. Do przetartych owoców dodać cukier, gotować około 10 minut, ciągle mieszać. Na koniec dodać galaretki porzeczkowe, wymieszać aż rozpuszczą się galaretki. Odstawić do wystygnięcia. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wystudzić.
    Tortownicę delikatnie natłuścić, wyłożyć 1 paczkę markiz na dno, otworki między ciastkami posypać wiórkami kokosowymi.
    Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie(około ¼ szklanki). Śmietanę ubić według przepisu na opakowaniu z cukrem pudrem. Na koniec dodać gęstniejącą żelatynę, dokładnie wymieszać.
    Na ciastka wyłożyć ½ ubitej śmietany, schłodzić kilka minut. Na śmietanę wyłożyć ¾ gęstniejącej masy porzeczkowej, na nią wyłożyć małą łyżeczką pozostałą śmietanę w postaci kleksów. Na kleksy wylać pozostałą masę porzeczkową. Wyłożyć owoce, schłodzić w lodówce. Następnie wylać tężejącą galaretkę cytrynową. Schłodzić ponownie ciasto – około 3 godzin. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy. Markizy rozłupać, posmarować dżemem, przykleić do boków ciasta. Całość chłodzić przez cała noc, wtedy markizy nawilgną.

Porady

1.ciasto można też przygotować na innych ciasteczkach. 2. w sezonie należy wykorzystać świeże owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować