Kruche z porzeczkami

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

ciasto pracochłonne ale przepyszne :)

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    250 g kostki masła lub margaryny
    1 1/1 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru drobnego
    3 żółtka

    Nadzienie migdałowe:
    1,5 łyżki masła
    1,5 łyżki cukru
    10 dag płatków migdałowych

    Pianka cytrynowa:
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wody
    500 ml śmietany tortowej 36%

    Masa porzeczkowa:
    1 kompot z czerwonej porzeczki z porzeczkami (1l)
    2 budynie waniliowe
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Wszystkie składniki zagniatamy razem w wielką kulę,którą dzielimy na 2 części. Pieczemy 2 osobne placki w rozgrzanym piekarniku na 170 stopni przez około 15 minut. Ja miałam blaszkę o wymiarach 23 x 25 cm. Po wystudzeniu jeden placek kruszymy.
  • 2. Nadzienie migdałowe:
    Płatki uprażyć z masłem i cukrem. Ostudzić a następnie wymieszać z pokruszonym ciastem kruchym.
  • 3. Pianka cytrynowa:
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić aż zacznie gęstnie i wymieszać z ubitą Śmietaną na sztywno
  • 4. Masa porzeczkowa:
    Z soku z porzeczki ugotować budynie, dosłodzić, dodać porzeczkę. Ostudzić (najlepiej użyć świeże porzeczki. Litrowy słoik dobrze wypełnić porzeczkami zalać do pełna wodą, całość przełożyć do garnka, dodać pół szklanki cukru, zagotować)
  • 5. Wszystkie warstwy przełożyć według niżej podanego sposobu i odstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3h
    ciasto kruche
    1/2 masy cytrynowej
    1/2 masy porzeczkowej
    1/2 kruszonki migdałowej (ja zapomniałam o tej warstwie)
    1/2 pianki cytrynowej
    1/2 masy porzeczkowej
    1/2 kruszonki migdałowej

Porady

ciasto najlepiej smakuje z kwaskowatymi owocami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować