Ciasto porzeczkowe z masą serową

4.38 (193 ocen)

Ciasto porzeczkowe jest delikatne, niezwykle puszyste, zdecydowanie jedno z lepszych jakie jadłam! Idealne na wiele okazji...

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek,
    1 i 1/2 szklanki mąki,
    1 i 1/2 szklanki cukru,
    3/4 szklanki oleju rzepakowego,
    1/2 szklanki wody,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżeczka sody oczyszczonej,
    5 łyżek kakao.

    Poncz:
    1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,
    1/3 szklanki wody,
    1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki.

    Krem:
    200 g masła,
    500g sera z wiaderka,
    5 łyżek cukru pudru.

    Wierzch:
    500ml śmietanki 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    4 łyżki serka mascarpone,
    50 g startej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.38 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto porzeczkowe z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić.

    Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół.
  • 2. Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu.
  • 3. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować i posmarować resztą dżemu.
  • 4. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto porzeczkowe posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować