Ciasto porzeczkowe z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić.
Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół.
2.Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu.
3.Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować i posmarować resztą dżemu.
4.Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto porzeczkowe posypać startą czekoladą.
Komentarze