Ciasto pati, czyli kaszka kukurydziana w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować 4 szklanki wody. W tym czasie obrać 2 jabłka i zetrzeć na tarce o oczkach do warzyw. Polać sokiem wyciśniętym z mandarynek. Po zagotowaniu się wody wsypać cukier a następnie ciągle mieszając, wsypywać kaszkę kukurydzianą. Kiedy zacznie gęstnieć dodać starte jabłka i cynamon. Ciągle mieszać, aż kaszka zgęstnieje. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Brytfannę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką kukurydzianą. Przełożyć ciasto kukurydziane. 1 jabłko obrać, zetrzeć na tarce na talarki i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Smakuje zarówno samo na ciepło jak i na zimno, np. z dodatkiem lodów czy bitej śmietany.
Komentarze