Ciasto Pauli

0 (0 ocen)

Ciasto podbiło serca domowników. Pyszne, orzeźwiające i nie za słodkie.Idealne na przyjęcia i wszelkiego rodzaju okazje.Polecam spróbować.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 jaja
    - 3/4 szkl. cukru
    - 3/4 szkl. mąki
    - 1 proszek do pieczenia
    - kilka kropel aromatu waniliowego
    - 2 łyżki oleju

    Poncz:
    - 1/2 szkl. ciepłej wody
    - 1 łyżeczka cukru
    - 1 łyżka soku z cytryny

    Masa I:
    - 400 g. śmietany kremówki 36 %
    - 1 galaretka cytrynowa
    - pół szkl. ciepłej wody
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego

    Masa II:
    - 2 budynie toffi lub śmietankowe
    - 3 szkl. mleka
    - 250 g. masła
    - 2 łyżki cukru
    - 2-3 łyżki masy krówkowej gotowej

    Polewa:
    - 1 puszka mała masy krówkowej czekoladowej gotowej
    - 2-3 kostki czekolady mlecznej starte na tarce
    - 2 kostki białej czekolady startej na tarce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pauli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fqq4iv 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier (3 partiami). Następnie żółtka. Dalej miksując, ale na mniejszych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec olej i aromat waniliowy. Miksujemy aż powstaną fałdki. Przelewamy na małą blachę ( 24cmx24cm ) wyłożoną pergaminem i pieczemy w 150-160 stopniach ok 25 min. (do suchego patyczka).
    Przestygnięte ciasto przekrawamy na 3 części.
    Poncz:
    W ciepłej wodzie rozrabiamy cukier z sokiem. Mieszamy i nasączamy każdą część ciasta.
  • 2. Masa I:
    Śmietanę ubijamy z cukrem. Galaretkę rozrabiamy w ciepłej wodzie i odstawiamy aż trochę ostygnie. Dodajemy do śmietany. Wykładamy śmietanę na pierwszą część ciasta. Przykrywamy drugą. Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Masa II
    Do garnuszka wlewamy 2,5 szkl. mleka i dodajemy cukier. Gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy budynie. Po czym dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie dodajemy masę krówkową i miękkie masło. Miksujemy.
    Wykładamy na wyciągnięte z lodówki ciasto i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.
  • image-28dc34k 4. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową. Czekolady ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na dzień/noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować