1.Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier (3 partiami). Następnie żółtka. Dalej miksując, ale na mniejszych obrotach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec olej i aromat waniliowy. Miksujemy aż powstaną fałdki. Przelewamy na małą blachę ( 24cmx24cm ) wyłożoną pergaminem i pieczemy w 150-160 stopniach ok 25 min. (do suchego patyczka).
Przestygnięte ciasto przekrawamy na 3 części.
Poncz:
W ciepłej wodzie rozrabiamy cukier z sokiem. Mieszamy i nasączamy każdą część ciasta.
2.Masa I:
Śmietanę ubijamy z cukrem. Galaretkę rozrabiamy w ciepłej wodzie i odstawiamy aż trochę ostygnie. Dodajemy do śmietany. Wykładamy śmietanę na pierwszą część ciasta. Przykrywamy drugą. Wstawiamy do lodówki.
3.Masa II
Do garnuszka wlewamy 2,5 szkl. mleka i dodajemy cukier. Gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy budynie. Po czym dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie dodajemy masę krówkową i miękkie masło. Miksujemy.
Wykładamy na wyciągnięte z lodówki ciasto i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.
4.Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową. Czekolady ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na dzień/noc.
Komentarze