Ciasto piankowe z soczystym kiwi

5 (191 ocen)

  • 60 min

Przepis widziałam już w wielu miejscach. Postanowiłam jednak zmienić biszkopt, gdyż ten oryginalny wydawał mi się bardzo cieniutki a trzeba go przekroić na pół. Wolałam więc nie ryzykować.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    1 i 1/3 szklanki cukru
    10 łyżek oleju
    10 łyżek wody
    1 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę:
    100 g masła
    2 kiśle cytrynowe
    1 galaretka agrestowa
    Składniki na piankę:
    100 ml śmietany 30%
    2 galaretki agrestowe
    Dodatkowo:
    dojrzałe kiwi 10-11 sztuk
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Ciasto piankowe z soczystym kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodajemy ojej, wodę i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
    Blachę o wymiarach 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowaną masę.
    Pieczemy w temperaturze 175°C przez ok 30–35 minut, do suchego patyczka, po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
  • 2. Masa: kisiele gotujemy wg przepisu na opakowaniu lecz w 3 szklankach wody. Do gorącego gotowego kisielu wsypujemy galaretkę agrestową. Dokładnie mieszamy i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kisielu cały czas ucierając do dokładnego wymieszania masy.
  • 3. Pianka: galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku, mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej przestudzone lecz płynne galaretki i dokładnie mieszamy.
  • 4. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki.
    Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na którą wylewamy piankę z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego :)

Porady

Jeśli owoce kiwi są mniej dojrzałe lepiej będzie je pokroić np w kostkę, gdyż przy jedzeniu będzie ciężko przekroić plasterek łyżeczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kisiel Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować