Ciasto piaskowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Margarynę ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, po jednym żółtku i olej. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie ją mieszamy z resztą ciasta. Masę dzielimy na 4 części. Do jednej dajemy suchy mak, do drugiej - kakao, do trzeciej - kokos, do czwartej - wiórki kokosowe. W wąskiej długiej keksówce nakładamy łyżkami ciasto, układamy po skosie biszkopty. Pomiędzy biszkopty układamy odciśnięte z syropu wiśnie. Na warstwę z biszkoptami i wiśniami znów wykładamy partiami ciasto, ponownie układamy po skosie biszkopty i wiśnie, przykrywamy to resztą ciasta. Przed włożeniem do piekarnika ciasto przecinam wzdłuż końcem łyżki. Piec 50 monut w temp. 170 C.
Komentarze