Ciasto Piegus

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Trochę zapomniane ciasto ,które często robiły nasze mamy i babcie

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maku
    1/2 szklanki mleka
    3 żółtka + 3 białka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    200 g margaryny
    cukier puder do posypania
    szczypta soli

    dżem porzeczkowy (lub inny o kwaśnym smaku)
    śmietana 30%
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto piegus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie dodajemy margarynę. Ciągle mieszając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mak, wcześniej namoczony w mleku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie można dodać sok z cytryny. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
    Pieczemy ok 40-45 minut w 180 C.

    Śmietanę miksujemy na sztywno, dodając trochę cukru pudru
    Ostudzonego Piegusa smarujemy dżemem porzeczkowym,a następnie bitą śmietaną i posypujemy otartą skórką z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować