Ciasto Pingwinek

0 (0 ocen)

Ciasto powstało z połączenia kilku przepisów, przypomina w smaku popularny batonik.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szklanka cukru
    1 szklanka maki pszennej
    ¼ szklanki maki ziemniaczanej
    3 lyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    500g sera białego
    2 szklanki mleka
    2 „śnieżki” w proszku
    2 galaretki agrestowe
    4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki wody
    5 łyżek cukru pudru
    Polewa1:
    8łyżek cukru
    2łyżki żelatyny rozpuszczone 4 łyżkach wody
    6łyżek kakao
    200g margaryny
    10 łyżek śmietany
    Polewa 2:
    3łyżki cukru
    3łyżki kakao
    3łyżki margaryny
    3łyżki wody



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pingwinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy dalej do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Do masy dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 30minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekrajamy na pół
  • 2. Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawiamy do półstężenia. Mleko ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Dodajemy ser. Żelatynę zalewamy woda i odstawiamy do napęcznienia następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, nie dopuszczając do zagotowania. Do masy śmietanowo-serowej dodajemy ostudzoną żelatynę i lekko stężała galaretkę.
  • 3. Polewa 1: Napęczniałą żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia. Cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy, dodajemy rozpuszoną żelatynę. Do masy dodajemy śmietanę i mieszamy trzepaczką.
  • 4. Polewa 2: Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia.
  • 5. Na pierwszy blat biszkoptowy wykładamy pół masy serowej, następnie wylewamy polewę 1, zostawiamy chwile do zastygnięcia polowy i wykładamy resztę masy serowej. Nakrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (629 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować