Ciasto przekładaniec grysikowo – malinowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mocno owocowe ciasto w środku jesieni.Delikatny grysikowy krem wspaniale współgra z owocową masą i delikatnymi blatami ciasta.Kolejnym atutem tego placka jest to, że można do musu użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców, dzięki temu można robić go przez cały rok i zawsze będzie wspaniale smakow

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    600g kefiru
    400g mąki
    200g cukru
    240ml oleju
    2 małe jajka
    2 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem grysikowy:
    900 ml mleka
    1 szklanka kaszy manny koniecznej błyskawicznej tzw. Krupiczki
    7 łyżek cukru zwykłego
    4 łyżki cukru pudru
    100g masła
    2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Mus owocowy:
    2 galaretki owocowe
    300g malin
    200g truskawek
    1 banan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto przekładaniec grysikowo – malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. 1/3 masy odłożyć, do pozostałej dodać kakao, krótko zmiksować, podzielić ją na pół. Piec każdą osobno, w blaszkach pokrytych papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem kryształem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, kremową masę, dodać grysik oraz ekstrakt
  • 3. Mus owocowy: Obie galaretki rozpuścić w 250ml wrzącej wody. Do zimnej galaretki wsypać owoce, zmiksować na mus.
  • 4. Przełożenie:
    Na ciasto ciemne wyłożyć połowę kremu grysikowego, posmarować go połową musu owocowego, przykryć jasnym ciastem. Na nim rozsmarować resztę musu, gdy całkowicie stężeje to nałożyć pozostały krem oraz ciasto ciemne. Całość polać polewą.

Porady

Do musu można użyć mrożonych owoców, których nie trzeba wcześniej rozmrażać. Wystarczy włożyć je do wrzącej galaretki, zamieszać i zmiksować na mus. Trzeba to zrobić na chwilę przed składaniem ciasta, bo mus bardzo szybko tężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować