Ciasto prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie masy budyniowej :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.
3.Przygotowanie bezy :
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania partiami wsyp cukier. Do ubitej piany wsyp pokrojone orzechy, kokos i pokruszone wafelki. Masę przelej do blaszki i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 min w temperaturze 170 stopni.
4.Przygotowanie polewy :
Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą. Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj.
5.Przygotowanie ciasta prince polo :
Na kakaowy biszkopt wlej masę budyniową i połóż ostudzoną bezę z wafelkami. Polej polewą. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny .
Komentarze