Ciasto pszczółka - ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło roztopić, dodać miód i cukier. Dokładnie mieszać do rozpuszczenia składników i odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i przesiać. Jajka lekko ubić. Składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części.
2.Orzechowy wierzch:
Masło roztopić. Dodać cukier i miód. Zagotować i mieszać aż do rozpuszczenia składników. Dodać grubo posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać masę i chwilę pogotować.
3.Masa budyniowa:
Budynie ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu ( dodając mniej mleka - 3 szklanki). Masło ( w temp pokojowej) utrzeć za pomocą miksera na pulchną masę. Następnie do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając.
4.Jedną część ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (forma 22x34) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 minut.
Drugą część ciasta wyłożyć na taką samą blaszkę, Na ciasto nałożyć orzechową masę. Piec w 180 stopniach ok 10 minut. Odłożyć ciasta do wystudzenia.
5.Na pierwszy wystudzony blat wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Przykryć blatem z wierzchem orzechowym. Odstawić w chłodne miejsce ( blaty zmiękną trzymane w chłodnym miejscu). Smacznego :)
Komentarze