Ciasto to stworzyłam jako alternatywę dla karpatki. Uwielbiamy ciasto parzone, jednak wersja z masą budyniową już nam się znudziła. Masa orzechowa równie pysznie skomponowała się z ciastem ptysiowym. Polecam bardzo serdecznie :)
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto parzone (tortownica o śr. 22cm):
1 szkl. wody
1/2 kostki margaryny zwykłej/masła
1 szkl. mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
tłuszcz do wysmarowania formy
Składniki na masę orzechową:
250g sera twarogowego mielonego lub serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżki cukru pudru
2 op. cukru waniliowego
200ml śmietany kremówki
150g potłuczonych orzechów (ja użyłam włoskich, ale rodzaj orzechów wybieramy wg własnych upodobań)
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. wrzątku
Ciasto ptysiowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowujemy ciasto parzone: wodę i margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu cały czas mieszając, studzimy. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Połowę masy wykładamy na wytłuszczoną formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180st. ok.30-35minut (do wyrośnięcia garbów i zarumienienia ciasta). Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
2. Twaróg/serek homogenizowany miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubijamy kremówkę, dodajemy do twarogu/serka homogenizowanego, dodajemy orzechy, a następnie przestudzoną i tężejącą żelatynę.
3. Masą przekładamy ciasto ptysiowe. Wierzch ozdabiamy orzechami i/lub ulubionymi bakaliami. Podajemy po schłodzeniu.
Komentarze