Ciasto rabarbarowe z różową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie nadzienia :
Rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka, wsyp cukier oraz wlej wodę. Podsmaż chwilę całość. Przykryj i na wolnym ogniu duś 10 minut co jakiś czas mieszając.
2.Przygotowanie ciasta :
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj cukier, aromat, miękkie masło, żółtka oraz proszek do pieczenia. Wyrób dokładnie ciasto. Włóż do zamrażarki na 20-25 minut.
3.Przygotowanie beza :
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami cukier i kisiel.
4.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 częsci. Jedną część ciasta rozwałkuj i wyłóż do formy. Mus z rabarbara wylej na surowe ciasto. Bezę z kisielem wylej na rabarbar. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 minu
Komentarze