Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

4.5 (191 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To ciasto jest bardzo popularne na stronach kulinarnych zarówno w internecie jak i czasopismach. Jest przepyszne! Z kremową, maślaną masą, kokosem i herbatnikami. Nie wymaga pieczenia, idealne ciasto na lato.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1l pełnego mleka
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 żółtka
    4 łyżki Malibu
    ewentualnie kilka kropli aromatu kokosowego
    200g masła
    150g +50g wiórków kokosowych
    500g herbatników Petit Beurre lub krakersów solonych
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Ciasto rafaello (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy z mąkami, cukrem, żółtkami i Malibu. Jeśli używamy aromatu do ciasta możemy go dodać na tym etapie.
    Resztę mleka podgrzewamy, aż do zagotowania i dolewamy mleko z rozmieszanymi dodatkami energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Zdjąć ognia i dobrze wystudzić. Masa powinna być zupełnie wystudzona.
    Miękkie masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Gdy jest już jasna dodajemy partiami masę budyniową na przemian z 150g wiórków kokosowych.
    Blachę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę ciasteczek tak by pokrywały całe dno. Na ciasteczka wykładamy ¼ masy kokosowej. Układamy na przemian ciasteczka i masę tworząc po 4 warstwy. Wierzchnią warstwą powinna być masa kokosowa. Całość posypujemy reszta wiórków kokosowych.
    Chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 3h a najlepiej cała noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować