Wspaniałe jesienno-świąteczne ciasto z aromatem przypraw do piernika i cynamonu smakuje wyśmienicie. Dodatek marchewki sprawia ,że ciasto ma ładny kolor i jest wilgotne w środku.
Ciasto ruda wiewiórka z marchewką i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddziel od białek, następnie ubij na sztywną pianę białka, dodaj stopniowo cukier i żółtka. Ubij na puszystą pianę.
2.Następnie dodaj 1 szklankę oleju.
3.Wsyp mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszaj.
4.Marchew zetrzyj na małych oczkach tarki, a bakalie posiekaj na mniejsze kawałki.
5.Dodaj wszystko do ciasta i delikatnie wymieszaj.
6.Gotowe ciasto.
7.Przelej ciasto to okrągłej formy lub prostokątnej. ja mam wymiar okrągłej 25 cm.
8.Pieczemy około 50- 60 minut w 180 stopniach sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone. Jeśli w środku jest jeszcze surowe ciasto trzymaj dłużej w piekarniku i możesz przysłonić z góry ciasto oryginalną blachą ,która jest w zestawie do piekarnika,aby nam się ciasto nie spiekło z góry.
9.Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem i udekoruj. Ja do dekoracji użyłam szablonu, który posypałam słodkim kakaem dla dzieci.
Komentarze