Wymyślając to ciasto inspirowałam się wykonywanymi w dzieciństwie szyszkami z ryżu preparowanego.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 25cmx25 cm
200g mlecznej czekolady
500 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
80 g preparowanego ryżu
2 duże łyżki miodu
1 duża łyżka nutelli
60 g masła
1 puszka masy kajmakowej
Ciasto ryżowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.180g czekolady, miód, nutellę, masło i 3 łyżki śmietanki umieszczamy w misce lub garnku i rozpuszczamy na parze często mieszając. Należy pamiętać aby naczynie z czekoladą nie dotykało wody.
2.Rozpuszczonych składników wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną folią i dokładnie rozprowadzamy po całym dnie lekko uciskając.Odstawiamy do lodówki na ok 1/2 godz aby stężało.
3.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
4.Kiedy już ryż stężeje smarujemy go masa kajmakową
Śmietanę ubijamy, a kiedy jest już sztywna dodajemy do niej ostudzona żelatynę. Wykładamy śmietanę na masę kajmakową.
5.Posypujemy pozostałą starta czekoladą i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło.
Smacznego!
Porady
Słodycz kajmaku i czekolady jest stonowana przez małą ilość cukru w śmietanie.
Komentarze