Ciasto Rzeszowiak

4.48 (158 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis zaczerpnięty z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" Jest to połączenie trzech ciast: makowca, sernika i orzechowca. Minusem jest czas jaki trzeba poświęcić na wykonanie, ale smak nam to wynagrodzi.

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    250g. mąki
    2 żółtka
    100g. cukru
    150g. masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki śmietany 12%

    Masa makowa:
    250g. maku zmielonego (dostępny w sklepach)
    2 żółtka
    3/4 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżka masła/ margaryny
    1 łyżka miodu
    3 krople aromatu migdałowego

    Masa orzechowa :
    350g. zmielonych orzechów włoskich
    1/2 szkl. mleka
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżka masła/ margaryny

    Masa serowa:
    500g. twarogu półtłustego
    200g. masła/ margaryny
    3/4 szkl. cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    6 żółtek
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    10 białek
    szczypta soli
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto rzeszowiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki 24x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

    Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

    Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić.

    Masa serowa: Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami do puszystości. Dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksować do połączenia się składników.

    Białka ubić na sztywną pianę z solą. 1/2 białek dodać do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej i 1/4 do makowej, delikatnie je wmieszać do poszczególnych mas.
  • Wykładanie poszczególnych mas na podpieczony spód ciasta 2. Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej.
  • Wykładanie poszczególnych mas na podpieczony spód ciasta. 3. Koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej.
  • Wyłożenie masy budyniowej na ciasto. 4. Na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec w 170st.C około 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Ciasto Rzeszowiak posypane cukrem pudrem. 5. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

1. Polecam przed pieczeniem przykryć ciasto folią aluminiową i piec w ten sposób 30 minut, a następnie zdjąć folię i piec resztę czasu, tak aby ciasto nie spiekło się za szybko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować