Ciasto węgierskie a'la tort na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno.Dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć natłuszczony pergaminem i ciasto wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
2.Masa czekoladowa:
Masło utrzeć z żółtkami i dodać krem czekoladowy. Dobrze utrzeć.
3.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Biszkopt nasączyć roztworem wody z wódką w proporcjach 100ml wody i 50 ml wódki. Jeden płat ciasta posmarować połową marmolady i wyłożyć 1/3 część masy. Na masie ułożyć połowę wiśni. Przykryć drugim blatem ciasta. Znów położyć resztę marmolady, 1/3 kremu i resztę wiśni. Przykryć 3 blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu. Udekorować wiśniami i workami kokosowymi.
Komentarze