Ciasto "wiewiórka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z sodą, a następnie połączyć z masą jajeczną.
2.Jabłka i gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Orzechy grubo posiekać a rodzynki sparzyć i osuszyć.
3.Białka ubić na sztywną pianę i i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Orzechy, kawałki jabłek, gruszek, rodzynki i cynamon także wrzucić do ciasta. Wszystko dokładnie połączyć.
4.Ciasto przelać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę o wym.25/30 cm. Piec ok.50 minut w 180 st. Po wystudzeniu posmarować polewą karmelową i posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi.
Komentarze