Ciasto wiosenne jabłkowe

0 (0 ocen)

To ciasto od mojej mamy, wiosenne bo w kolorach wiosny i delikatne od musu jabłkowego. Idealne na przednówek gdy jeszcze naszych polskich pysznych owoców brak...

Składniki:

  • Biszkopt na prostokątną blachę: 6 jajek, 1szkl. cukru, 1 szkl mąki i 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus jabłkowy: 2 litry jabłek prażonych i 4 zielone galaretki najlepsze agrestowe

    Wierzch: 2 galaretki agrestowe

Ciasto wiosenne jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić dodać cukier, żółtka mąkę i proszek. Upiec 170 stopniach ok 30 min.
  • 2. Jabłka pogrzać aby były bardzo gorące wsypać galaretki mieszać aż się rozpuszczą. Ciepłą lecz nie gorącą masę wylać na biszkopt. Ostudzić.
  • 3. Galaretki zrobić jak na opakowaniu. I tężące!! wylać na mus jabłkowy trzymać w chłodzie lub lodówce.
    Dobrze zabezpieczyć brzegi placka by galaretka nie przedostała się do biszkoptu a mus jabłkowy musi być już zastygnięty by galaretka nie wsiąkła w niego. Wbrew pozorom ciasto proste jak drut:))) Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy