To ciasto od mojej mamy, wiosenne bo w kolorach wiosny i delikatne od musu jabłkowego. Idealne na przednówek gdy jeszcze naszych polskich pysznych owoców brak...
Składniki:
Biszkopt na prostokątną blachę: 6 jajek, 1szkl. cukru, 1 szkl mąki i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto wiosenne jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić dodać cukier, żółtka mąkę i proszek. Upiec 170 stopniach ok 30 min.
2.Jabłka pogrzać aby były bardzo gorące wsypać galaretki mieszać aż się rozpuszczą. Ciepłą lecz nie gorącą masę wylać na biszkopt. Ostudzić.
3.Galaretki zrobić jak na opakowaniu. I tężące!! wylać na mus jabłkowy trzymać w chłodzie lub lodówce.
Dobrze zabezpieczyć brzegi placka by galaretka nie przedostała się do biszkoptu a mus jabłkowy musi być już zastygnięty by galaretka nie wsiąkła w niego. Wbrew pozorom ciasto proste jak drut:))) Smacznego
Komentarze