Ciasto wiśniowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wym. blachy 25x40
Wykonanie biszkopta jasnego:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po jednej łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera dodając po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajeczno-cukrowej, wszystko razem lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25-30 minut w temp. 180 s C. Gdy ostygnie przekroić na pół
Biszkopt kakaowy wykonać tak samo jak biszkopt jasny tyle, że pod koniec dodać łyżkę kakao.
Wykonanie kremu: 1 szklankę mleka dokładnie wymieszać z mąką pszenną,ziemniaczaną i kakao. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozmieszane mąkę z kakao. Ugotować budyń o odstawić do wystudzenia. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Margarynę lub masło utrzeć na puch dodając po jednym żółtku, dodawać po łyżce zimny budyń ucierać, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Wstawić do lodówki.
Wykonanie wiśni: Wiśnie odsączyć od soku, (ma być 3 szklanki soku jeśli nie ma dopełnić wodą) sok zagotować i wsypać galaretkę, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia, dodać wiśnie, wymieszać.
Wykonanie polewy;
Margarynę roztopić z cukrem, ostudzić i dodać kakao, wymieszać. Jajko ubić na puch, wymieszać z polewą.
Złożenie ciasta:
Biszkopt jasny-połowa kremu-połowa wkładki wiśniowej-biszkopt ciemny-reszta kremu-reszta wkładki wiśniowej-biszkopt jasny. Polewa. Posypać orzeszkami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego:)
Porady
Jeśli używamy świeżych wiśni, galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wody.
Komentarze