Ciasto wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, 1/2 szklanki wody, 0,5 szklanki cukru i 2 łyżki kakao połączyć, zagotować, a następnie ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Masę kakaową zmiksować z żółtkami oraz pozostałymi składnikami. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C
Z podanych składników upiec jeszcze jeden blat.
2.Wiśnie rozmrozić i zmiksować, a następnie zagotować z cukrem. Do musu wsypać 3 łyżki suchej żelatyny, wymieszać i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, 1/2 szklanki odłożyć, resztę połączyć z zimną masą wiśniową i sokiem z cytryny.
3.Ostudzone blaty nasączyć wiśniówką lub kompotem wymieszanym z 1/2 szklanki wody.
4.Kremem przełożyć nasączone blaty czekoladowe.
5.200 g czekolady roztopić z kremówką, a następnie lekko przestudzić. 2 łyżki masy czekoladowej wymieszać z odłożoną wcześniej ubitą kremówką. Polewą posmarować ciasto.
Komentarze