Ciasto wiśniowe

0 (0 ocen)

Ciasto jest po prostu wyśmienite.

Składniki:

  • Składniki na 1blat ciasta:
    3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Poncz:
    1/2 szklaki wiśniówki lub kompotu wiśniowego

    Krem:
    700 g kremówki
    0,5 kg wiśni mrożonych
    2 łyżki soku z cytryny
    7 łyżek cukru
    3 łyżki żelatyny

    Polewa:
    200 g czekolady
    200 g kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, 1/2 szklanki wody, 0,5 szklanki cukru i 2 łyżki kakao połączyć, zagotować, a następnie ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Masę kakaową zmiksować z żółtkami oraz pozostałymi składnikami. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C
    Z podanych składników upiec jeszcze jeden blat.
  • 2. Wiśnie rozmrozić i zmiksować, a następnie zagotować z cukrem. Do musu wsypać 3 łyżki suchej żelatyny, wymieszać i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, 1/2 szklanki odłożyć, resztę połączyć z zimną masą wiśniową i sokiem z cytryny.
  • 3. Ostudzone blaty nasączyć wiśniówką lub kompotem wymieszanym z 1/2 szklanki wody.
  • 4. Kremem przełożyć nasączone blaty czekoladowe.
  • 5. 200 g czekolady roztopić z kremówką, a następnie lekko przestudzić. 2 łyżki masy czekoladowej wymieszać z odłożoną wcześniej ubitą kremówką. Polewą posmarować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować