Polecam pyszne ciasto, które podpatrzyłam u mojej koleżanki mamy. Jak byłam w Niemczech to kupiłam sobie te kisiele, ale widziałam je w Kauflandzie. Użyłam tych kisieli bo są bardzie gęste jak galaretka i ciasto się nie rozpada.
Ciasto wiśniowe na kisielach niemieckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać.
Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 35 minut w temp 180 C.
2.masa wiśniowa:
Sok z kompotu przelać do garnka odlewając 1,5 szklanki aby rozpuścić kisiel. Zagotować i wlać rozmieszane kisiele, mieszając ugotować kisiel. Do gorącego dodać wiśnie bez pestek i wylać na biszkopta. Zostawić do zastygnięcia i wystudzenia.
3.bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder dalej mieszając. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną, wymieszać i wylać na masę wiśniową
4.Na wierzch posypać czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
Komentarze