Ciasto wiśniowe z lekką pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo łatwe, pyszne, tanie ciasto sezonowe. Każdemu smakuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO
    3 szkl. maki
    1/2 szkl. cukru
    4 żółtka
    1 margaryna
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA PIANĘ:
    4 białka
    1 szkl. cukru
    kisiel wiśniowy

    DODATKOWO:
    ok. kilograma wiśni

Ciasto wiśniowe z lekką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części . Jedną cześć rozłożyć na blachę, na to wyłożyć wydrylowane wiśnie.
  • 2. W między czasie ubić pianę z 4 białek na sztywno, następnie dodać 1 szklankę cukru, przez chwile jeszcze ubijając, wsypywać po trochę kisiel.
  • 3. Ubitą pianę delikatnie przełożyć na owoce.
  • image-0jun0mm 4. Zetrzeć lub pokruszyć drugą część ciasta
  • 5. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut.

Porady

Do ciasta można dodać zamiast świeżych wiśni, mrożone lub np, jabłka, śliwki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy