Ciasto wyśmienite z owocami i biszkoptem makowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moja wersja ciasta wysmienitego z tego portalu . Zwiekszylam ilosc skladnikow i dodalam owoce na potrzebu festynu przedszkolnego moich dzieci. Ciasto swietnie nadaje sie na roznego rodzaju imprezy , jest bardzo podzielne .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    10 białek
    1 szkl. mąki*
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. maku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Biszkopt:

    10 żółtek
    2 jajka
    10 łyżek cukru
    10 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    700 ml slodkiej smietany 30%
    2 galaretki cytrynowe
    2 galaretki malinowe
    250 g malin
    250 g jagod
    kwaskowate powidla
    polewa czekoladowa do dekoracji
    ewetualnie inne dekoracje (wedlug uznania)

    * szklanka o pojemnosci 250 ml

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto wyśmienite z owocami i biszkoptem makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopta makowy: Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Wymiary blachy 25*33 cm . Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim.
    Biszkop z zoltek :
    Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym.Przestudzamy i przekrajamy na pol.
  • 2. Galaretki : galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wody , galaretki malinowe podobnie .

    Owoce myjemy i osuszamy.
  • 3. Smietane ubijamy ,nastepnie dzielimy na dwie rowne czesci , do jednej czesci smietany doajemy dobrze przestudzona (lekko sie scinajaca) galaretke cytrynowa i szybko mieszamy aby grudki nie powstaly. Podobnie postepujemy z druga polowa smietany , dodajac galaretke malinowa.

    Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy malinowa mase i ukladamy maliny i jagody (wciskajac je w mase ), nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie cytrynowa mase ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek .
  • 4. Dekorujemy wedlug uznania cukrem pudrem lub polewa czekoladowa.

Porady

Ciasto najlepiej przygotowac dzien wczesniej i odstawic w chlodne miejsce , najlepiej do lodowki . 10 minut przed podaniem ciasto powinno postac w temperaturze pokojowej. Dodatkowo mozna oblozyc Bita smietana i bedziemy mieli wspanialy tort .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

4.99 (153 ocen)

image-1f9k51b

To może cię zainteresować