Ciasto wyszywanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubij z cukrem na jednolitą masę. Mąkę przesiej przez sito do głębokiej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj miękkie masło i wymieszaj ponownie do otrzymania sypkiej masy. Masę połącz z ubitymi żółtkami i śmietaną. Zagnieć miękkie ciasto, w razie potrzeby dosyp jeszcze trochę mąki. Ciasto podziel na trzy równe części.
2.Do jednej części ciasta dodaj kakao. Rozdziel na dwie równe części i odstaw do zamrażarki na 30 min. Pozostałe części ciasta wstaw do lodówki.
3.Beza: ubij białka z cukrem.
4.Na nadzienie przygotuj gęste powidło śliwkowe (lub czarnej porzeczki).
5.Formę wyściel papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki jasne ciasto i przygotuj dwa placki: wałkiem rozwałkuj ciasto na rozmiar 20x20 i grubością na 1 cm. Za pomocą łyżki posmaruj gęstym powidłem. Na powidło wyłóż pół białkowej masy i na wierzch utrzyj ciasto kakaowe na tartce o grubych oczkach. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni do gotowości.
6.Przygotuj krem śmietankowy: ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywną masę.
7.Ostudzone placki posmaruj kremem i odstaw do lodówki na 8-9 godz.
Komentarze