Ciasto wyszywanka

4.48 (158 ocen)

Wyszywanka to ulubione ciasto mojej rodzinki. Pięknie się prezentuję, zaskakuję teksturą i smakiem.

Składniki:

  • 2 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    80g śmietany
    250-300g mąki
    160g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka kakao

    Na bezę:
    3 białka
    1-2 łyżki cukru

    Krem:
    250ml śmietany 36%
    1/3 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Powidła
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto wyszywanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubij z cukrem na jednolitą masę. Mąkę przesiej przez sito do głębokiej miski, dodaj sól, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj miękkie masło i wymieszaj ponownie do otrzymania sypkiej masy. Masę połącz z ubitymi żółtkami i śmietaną. Zagnieć miękkie ciasto, w razie potrzeby dosyp jeszcze trochę mąki. Ciasto podziel na trzy równe części.
  • 2. Do jednej części ciasta dodaj kakao. Rozdziel na dwie równe części i odstaw do zamrażarki na 30 min. Pozostałe części ciasta wstaw do lodówki.
  • 3. Beza: ubij białka z cukrem.
  • 4. Na nadzienie przygotuj gęste powidło śliwkowe (lub czarnej porzeczki).
  • 5. Formę wyściel papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki jasne ciasto i przygotuj dwa placki: wałkiem rozwałkuj ciasto na rozmiar 20x20 i grubością na 1 cm. Za pomocą łyżki posmaruj gęstym powidłem. Na powidło wyłóż pół białkowej masy i na wierzch utrzyj ciasto kakaowe na tartce o grubych oczkach. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni do gotowości.
  • 6. Przygotuj krem śmietankowy: ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywną masę.
  • 7. Ostudzone placki posmaruj kremem i odstaw do lodówki na 8-9 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.21 (355 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (355 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

To może cię zainteresować