Ciasto toffi

4.5 (186 ocen)

  • 50 min

Rozpływa się w ustach.

  • 50 min

Składniki:

  • Blacha o wym. 22x28
    Biszkopt jasny:
    2 jaja
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru
    1 kostka margaryny
    Bita śmietana:
    500 ml śmietany 30 %
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzącej wody
    Dodatkowo :
    200 g herbatników
    500 g mleka skondensowanego typu krówka
    orzechy, kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Herbaty

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodając cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno- cukrowej. Wymieszać i przelać do blachy o wym 22x28 Piec ok 20 minut w temp 170 s C.
    Masa: Mleko i proszek budyniowy wymieszać. Śmietanę 30 % zagotować z cukrem dodając rozpuszczony proszek budyniowy - gotować budyń. Margarynę utrzeć dodając po łyżce zimny budyń. Masę wyłożyć na biszkopt - ułożyć herbatniki. Śmietanę 30% ubić na sztywno dodając przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na herbatniki - ułożyć warstwę herbatników.Wyłożyć masę krówkąwą i posypać orzechami i kokosem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować