Ciasto tortowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki(30x40) z papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min.w 175 *. Pieczemy drugi taki sam,a trzeci z kakao.
2.Jeden biszkopt biały nasączyć kawą, drugi porwać. Trzeci ciemny, to będzie góra.
3.Ułożyć biszkopt nasączony do blaszki z zamkniętymi bokami.
4.krem-Ugotować budyń. Schłodzić do letniego. Masło miksować, dodając po łyżce budyniu.Posmarować kremem biszkopt w blaszce.
5.Rozrzucić porwany biszkopt
6.polewa-Rozpuścić na parze i polać porwany biszkopt.
7.Przykryć ciemnym biszkoptem.
8.polewa chałwowa-Do rondelka włożyć masło,cukier i mleko.Wymieszać i na małym ogniu,roztopić. Dodać pokruszoną chałwę i rozpuścić.Rozsmarować na biszkopcie.
9.Na górę można zetrzeć czekoladowego wafelka, albo posypać mielonymi migdałami.
Porady
Można upiec tylko dwa biszkopty i ściąć góry, które potem można porwać do środka ciasta.
Komentarze