Ciasto tortowe z kremem cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty
Oba biszkopty przyrządzamy tak:
Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy olej i wodę delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z kakao - w przypadku jasnego biszkoptu samą mąkę, delikatnie i dokładnie mieszamy ciasto.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - tylko dno. Pieczemy w 180 C około 35 minut.
Jasny biszkopt pieczemy 25 minut.
Masa cappucino
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce serka a następnie capucino, całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Galaretki:
Galaretki rozpuszczamy po 2 w 400 ml gorącej wody i odstawiamy, aż zaczną tężeć.
Składanie
Ciemny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Jasny biszkopt dzielimy na 11 równych pasków.
Nasączamy dolny biszkopt ponczem ( herbata z cukrem i dużą ilością soku z cytryny). Smarujemy cienko warstwą kremu.
Układamy na masie, w równych odstępach 6 pasków z jasnego ciasta.
Każdy pasek z wierzchu, smarujemy cienką warstwą kremu.
Pomiędzy paski wlewamy tężejącą galaretkę, na niej pozostałe paski z biszkoptu i powtarzamy.
Na wierzch kładziemy drugi blat i nasączamy ponczem. Smarujemy resztą kremu, i polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej,wierzch posypujemy skruszonymi biszkoptem, sezamkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
bajaderka luksusowa
Komentarze