Ciasto tęczowe

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ciasto warstwowo przekładane masą serków i galaretkami. To ulubione ciasto na zimno mojego męża

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • galaretka truskawkowa 2 opakowania
    galaretka agrestowa 2 opakowania
    galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
    Galaretka owoce leśne 1 opakowanie
    żelatyna 2 łyżeczki
    serek waniliowy po 150 g 8 opakowań
    białko 2 szt
    cukier puder 3 łyżki

    biszkopt

    jajka 3 szt
    cukier 0,5 szkl
    mąka 0,75 szkl
    olej 3 łyż
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto tęczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać stopniowo żółtka i olej cały czas miksując. Następnie mieszając wsypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i upiec na złoty kolor.

    Pierwszą galaretkę agrestową rozprowadzić w 350-400 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto.

    Do 3 serków dodać galaretkę agrestową rozpuszczoną z 1 łyżeczką żelatyny w 0,75 szklanki gorącej wody, zmiksować. Masę wylać na zastygniętą galaretkę. Podobnie postąpić w galaretkami brzoskwiniowymi i serkami. Warstwy wylewać gdy poprzednia już zastygła.

    Ostatnią galaretę truskawkową rozprowadzić 0,75 szklanki wody i gdy zacznie tężeć zmiksować z ubitą z cukrem pudrem pianą z białek. Masę wylać na ostatnią warstwę.

    Na koniec przygotować galaretkę owoce leśne zgodnie z informacją na opakowaniu, tężejącą wylać na ciasto.

    Pozostawić jeszcze na 3-4 godziny w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować