Ciasto tęczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać stopniowo żółtka i olej cały czas miksując. Następnie mieszając wsypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i upiec na złoty kolor.
Pierwszą galaretkę agrestową rozprowadzić w 350-400 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wylać na ciasto.
Do 3 serków dodać galaretkę agrestową rozpuszczoną z 1 łyżeczką żelatyny w 0,75 szklanki gorącej wody, zmiksować. Masę wylać na zastygniętą galaretkę. Podobnie postąpić w galaretkami brzoskwiniowymi i serkami. Warstwy wylewać gdy poprzednia już zastygła.
Ostatnią galaretę truskawkową rozprowadzić 0,75 szklanki wody i gdy zacznie tężeć zmiksować z ubitą z cukrem pudrem pianą z białek. Masę wylać na ostatnią warstwę.
Na koniec przygotować galaretkę owoce leśne zgodnie z informacją na opakowaniu, tężejącą wylać na ciasto.
Pozostawić jeszcze na 3-4 godziny w chłodnym miejscu.
Komentarze