Bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Dwa blaty miodowego ciasta przełożone są masą grysikową. W środku ułożone są biszkopty maczane w kawie. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach, kiedy lekko odwilgnie.
2 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
Ciasto (na 2 blaty):
75 g masła
160 g cukru
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 czubata łyżeczka sody
1 lekko zaokrąglona łyżka rozpuszczalnej kawy
400 g mąki pszennej
Masa:
500 ml mleka
150 g cukru
4 zaokrąglone łyżki błyskawicznej kaszki manny
250 g masła
Ciasto a la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto (na 2 blaty):
Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, kawę i miód, zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i sodę, wymieszać łyżką do uzyskania odchodzącego od ścianek rondelka ciasta. Odstawić do przestygnięcia na ok. 5-10 minut. Wbić jajko, wyrobić na jednolite ciasto. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch form do pieczenia o tej samej wielkości 30x25 cm. Lekko posypać wierzch mąką. Małym wałkiem lub rękami równo rozprowadzić na całej powierzchni blachy. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
2.Masa:
Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i kaszkę mannę, mieszając doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając, gotować 3 minuty. Ugotowaną kaszkę wstawić do zimnej wody, mieszając, wystudzić. Masło włożyć do miski, ucierać mikserem dodając powoli zimną kaszkę.
3.Poncz:
Do gorącej wody wsypać kawę, wymieszać, ostudzić.
4.Polewa:
Do niedużego garnka wlać ok. 1 szklankę wody, zagotować. Na duży talerz połamać czekoladę, wlać olej. Talerz położyć na garnku z wrzącą wodą na ok.2-3 minuty, wymieszać do połączenia się składników.
5.Wykonanie:
Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę masy. Biszkopty krótko maczać w kawie, układać jeden obok drugiego. Wyłożyć resztę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch polać gorącą polewą, równo rozprowadzić.
Komentarze