Ciasto tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy.
2.Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy do niej serek mascarpone.
3.Kawę rozpuszczamy w około 1 i 1/2 szklanki wrzątku dodajemy cukier i studzimy. Upieczony okrągły biszkopt kładziemy na paterę nasączamy go pędzelkiem przygotowaną kawą i kładziemy porcję kremu. Krem posypujemy kakao w proszku a na to układamy biszkopciki które były zanurzone chwilę w rozpuszczonej kawie następnie porcję kremu i powtarzamy czynność jeszcze dwukrotnie.
4.Ciasto dobrze schłodzić. Przed podaniem dekorujemy tiramisu czekoladowymi kulkami i serduszkami i posypujemy wierzch kakao w proszku.
Komentarze