Ciasto Trufelek orzechowo-kokosowy

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Delikatne biszkopty orzechowy i kokosowy przełożone kremem z dodatkiem czekoladowych cukierków trufli,gościom mój wypiek bardzo smakował.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto orzechowe:
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    50 g zmielonych orzechów włoskich
    3 białka jaj
    1 łyżka bułki tartej
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na ciasto kokosowe:
    100 g wiórek kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    3 białka jaj
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    na krem:
    2 szklanki mleka
    1 budyń czekoladowy(40 g)
    2 łyżki cukru kryształu
    6 żółtek
    2,5 łyżki maki pszennej
    cukier waniliowy
    250 g masła
    300 g trufli w czekoladzie(cukierki)
    dodatkowo:
    wiórki białej i mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Ciasto trufelek orzechowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszka 24/24
    Ciasto orzechowe:
    Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier,następnie dodać bułkę tartą,orzechy,proszek do pieczenia in delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec około 20-25 minut.



    2.Ciasto kokosowe:
    Białka ubić na sztywną pianę,dodając pod koniec cukier,na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i kokos,delikatnie wymieszać do połączenia składników.
    Masę przełożyć do wyłożonej papierem blaszki (tej samej w której piekło się ciasto orzechowe) i piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20-25minut.
  • 2. Krem:
    Cukierki połamać na mniejsze kawałki łożyć do miski,miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszając doprowadzić do ich całkowitego rozpuszczenia,odstawić do przestudzenia.
    !,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym w pozostałym mleku rozpuścić budyń,mąkę i żółtka przy pomocy miksera,
    Następnie do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i energicznie mieszać do zgęstnienia budyniu,zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie masło zmiksować na jasny puszystą masę i dalej miksując dodawać stopniowo ostudzony budyń i cukierki.
  • 3. Ułożenie warstw ciasta:ciasto orzechowe-połowa kremu-ciasto kokosowe-pozostały krem-wiórki czekoladowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować