Ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:białka oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem nastepnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy z mąką.Wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180C /30-40 min.
2.Poncz: 1 litr wody zagotowujemy z 1 szkl.cukru i odstawiamy do ostygnięcia.Gdy bedzie juz zimny dodajemy es.cytrynowa i kwasek cytrynowy do smaku.
3.Śmietankę kremówkę 30% schladzamy ,nastepnie ubijamy z cukrem i śmietanofiksem na sztywno.Na koniec dodajemy es.śmietankową
4.Truskawki myjemy i odszypułkujemy.Następnie kroimy na trzy w zależności od wielkości.
5.Biszkopt przekrajamy na trzy części.Pierwszą część kladziemy na serwetce i nasączamy ponczem nastepnie przekladamy śmietaną,ukladamy truskawki i znow smarujemy odrobina śmietany.Przykrywamy druga częścia biszkoptu nasączamy,ukladamy truskawki przykryamy trzecią częścią biszkoptu ja też nasączamy.Wyrównujemy ciasto i obsmarowujemy calość resztą śmietany.Na wierzchu ukladamy truskawki wykąpane w galaretce.Galaretkę sporzadzamy w szklance wody.Chodź brzmi skomplikowanie nie jest to takie trudne.Życzę smacznego
Komentarze