Ciasto truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

biszkopt z masa truskawkowo-serokowa z truskawkami-to ciasto konczace na mojej działce sezon truskawkowy:)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    200g cukru
    50g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    4 łyżki wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki żelatyny
    250g sera mascarpone
    250g twarożku śmietankowego
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    500g świezych truskawek
    250g słodkiej śmietany 30%
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo 4 łyżki wody. Dalej miksując dodać stopniowo około 125g cukru. Dodać jajka i maki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
    Ciasto wylać na blaszkę.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 150°C. Ostudzić.
    2
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Mascarpone, 2 łyżeczki cukru waniliowego i restę cukru , wymieszać.
    250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
    Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
    250g śmietany ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
    Biszkopt przeciąć na pół ,
    wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę masy.
    Ciasto wstawić na 3- 4 godz. do lodówki.
    Resztę truskawek odszypułkować i umyć. Ułożyć na górze ciasta.
    Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu ale w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
    Smacznego:)

Porady

blaszka 24 na 24 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować