Ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo 4 łyżki wody. Dalej miksując dodać stopniowo około 125g cukru. Dodać jajka i maki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 150°C. Ostudzić.
2
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Mascarpone, 2 łyżeczki cukru waniliowego i restę cukru , wymieszać.
250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i zmiksować blenderem.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlać do serków i wymieszać.
250g śmietany ubić i delikatnie wmieszać do masy serowo- truskawkowej.
Biszkopt przeciąć na pół ,
wyłożyć 2/3 masy serowo- truskawkowej. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę masy.
Ciasto wstawić na 3- 4 godz. do lodówki.
Resztę truskawek odszypułkować i umyć. Ułożyć na górze ciasta.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu ale w 400ml wody. Lekko tężejąco wylać na truskawki. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)
Komentarze