CIASTO TRUSKAWKOWE ''CYGAN''

5 (164 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto z dwoma biszkoptami kakaowymi.Przełożone kremem stracciatello i truskawkowym. Środek z biszkopcikami i galaretką. Ciasto pracochłonne ale przepyszne, tortowe.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopciki:
    -3 jajka
    -80 g.cukru
    -75 g.mąki tortowej
    cukier puder do opruszenia


    biszkopt :2x
    -4 jajka
    -1/2 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -3 łyżki oleju
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    krem stracciatello:
    -660 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -50 g. mlecznej czekolady

    galaretka:
    -2 galaretki truskawkowe
    -2 szklanki wody

    krem truskawkowy:
    -800 g. jogurtu truskawkowego
    -150 ml.śmietanki 30 %
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 śnieżka
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    polewa:
    -100 g. polewy mlecznej w pastylkach
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. masła
    -1 łyżka cukru pudru

    do posypania:
    -50 g. tartych migdałów
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Ciasto

Ciasto truskawkowe ''cygan'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopciki 1. biszkopciki-Białka ubijamy ze szczyptą soli i łyżce cukru. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.Przekładamy do woreczka cukierniczego bez ozdobnej końcówki.Wyciskamy na blaszkę z papierem,długie ok.7 cm.biszkopciki. Oprószamy cukrem pudrem.
  • po upieczeniu 2. Pieczemy ok. 14 min. w 175 * C. Delikatnie odklejamy i studzimy.
  • biszkopt 3. biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i po łyżce cukru. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papieru do pieczenia. Pieczemy ok.30 min.w 170*.
    Drugi biszkopt pieczemy tak samo.
  • krem 4. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać. Zaraz wyłożyć na biszkopt.
  • biszkopciki 5. Ułożyć biszkopciki w odstępach w rzędach na przemian.
  • galaretka 6. galaretka- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do tężenia. Galaretką ponalewać w przestrzenie między biszkopcikami.
  • krem 7. krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki i jogurty, zmiksować z cukrem pudrem i śnieżką.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Zaraz wyłożyć na biszkopciki z galaretką.
  • góra 8. Przykryć drugim biszkoptem i polać letnią polewą.(nad parą rozpuścić polewę ze śmietanką, masłem i pudrem.) Na górę posypać tartymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Migdały Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować