Ciasto z dwoma biszkoptami kakaowymi.Przełożone kremem stracciatello i truskawkowym. Środek z biszkopcikami i galaretką. Ciasto pracochłonne ale przepyszne, tortowe.
Ciasto truskawkowe ''cygan'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopciki-Białka ubijamy ze szczyptą soli i łyżce cukru. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy.Przekładamy do woreczka cukierniczego bez ozdobnej końcówki.Wyciskamy na blaszkę z papierem,długie ok.7 cm.biszkopciki. Oprószamy cukrem pudrem.
2.Pieczemy ok. 14 min. w 175 * C. Delikatnie odklejamy i studzimy.
3.biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i po łyżce cukru. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papieru do pieczenia. Pieczemy ok.30 min.w 170*.
Drugi biszkopt pieczemy tak samo.
4.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać. Zaraz wyłożyć na biszkopt.
5.Ułożyć biszkopciki w odstępach w rzędach na przemian.
6.galaretka- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do tężenia. Galaretką ponalewać w przestrzenie między biszkopcikami.
7.krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki i jogurty, zmiksować z cukrem pudrem i śnieżką.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Zaraz wyłożyć na biszkopciki z galaretką.
8.Przykryć drugim biszkoptem i polać letnią polewą.(nad parą rozpuścić polewę ze śmietanką, masłem i pudrem.) Na górę posypać tartymi migdałami.
Komentarze