Ciasto truskawkowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1Biszkopt:
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam w misce ze szczyptą soli . Stopniowo dodaję cukier , żółtka , a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia Ciasto wlewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180*C 2.
Masa śmietankowa:
Śmietankę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaje cukier i ostudzoną żelatynę.
3 Masa truskawkowa:
Oczyszczone,truskawki bez szczypułek rozdrabniam blenderem .Zółtka miksuje z cukrem pudrem , dodaję miękkie masło, a na koniec rozdrobnione truskawki .
4. Galaretki rozpuszczam wg instrukcji.
Przełozenie :
Biszkopt kroję na trzy części. Na pierwszym blacie rozprowadzam cześć masy , przykrywam drugim blatem, znowu rozprowadzam niewielka ilosc masy truskawkowej a na nia rozprowadzam masę śmietankowa , układam kolejny blat i rozporowadzam resztę masy truskawkowej. Na wierzch masy układam oczyszczone truskawki i wylewam tężejąca galaretke truskawkowa . Ciasto odstawiam do lodówki do stęzenia. Smacznego.
Komentarze