Ciasto truskawkowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Piec 15min-20min w 180*C .
2.Frużelina truskawkowa:
Truskawki umyć , oczyścić z szypułek i zblendować z cukrem . Zagotować , wlać mąkę ziemniaczaną. Zdjąć z ognia. Wlać żelatynę , dokładnie wymieszać, wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
3.Beza:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo wmiksować cukier. A następnie proszek i mąkę. Piec (suszyć)- u mnie suszenie trwało 3h w temp między 90- 150 *C . Po ok. 40min. suszenie przy uchylonym piekarniku. Cały proces należy obserwować i dopasowywać temperaturę - gdyż każdy piekarnik jest inny.
4.Na biszkopt wyłożyć frużelinę i przykryć bezą.
Porady
jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast, polecam ominąć cukier przy frużelinie truskawkowej.
Komentarze