Ciasto truskawkowe z bezą

4.5 (176 ocen)

  • 5 godz.

słodkie ciasto truskawkowe

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki pszennej/tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Frużelina truskawkowa:
    min. 600g truskawek
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku

    Beza:
    6 białek
    szklanka cukru
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Beza

Ciasto truskawkowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Piec 15min-20min w 180*C .
  • 2. Frużelina truskawkowa:
    Truskawki umyć , oczyścić z szypułek i zblendować z cukrem . Zagotować , wlać mąkę ziemniaczaną. Zdjąć z ognia. Wlać żelatynę , dokładnie wymieszać, wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
  • 3. Beza:
    Białka ubić na sztywno. Stopniowo wmiksować cukier. A następnie proszek i mąkę. Piec (suszyć)- u mnie suszenie trwało 3h w temp między 90- 150 *C . Po ok. 40min. suszenie przy uchylonym piekarniku. Cały proces należy obserwować i dopasowywać temperaturę - gdyż każdy piekarnik jest inny.
  • 4. Na biszkopt wyłożyć frużelinę i przykryć bezą.

Porady

jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich ciast, polecam ominąć cukier przy frużelinie truskawkowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować